Tuina therapie

Tuina therapie is een van de peilers van de Traditionele Chinese Geneeswijze, TCM genoemd. Deze therapie kent een aantal verschillende massages voor het lichaamsoppervlak, met daarnaast diverse zeer effectieve manipulatietechnieken die op verschillende delen van het lichaam kunnen worden toegepast. Tuina is perfect in combinatie met acupunctuur, kruiden, voeding en niet te vergeten Tai Chi Qigong, een meditatieve bewegingstherapie.

Voorbeeld TCM-methode

Ik zal een mooi voorbeeld van een behandeling volgens de TCM voorleggen. Een patiƫnt geeft aan een kwetsuur te hebben aan het rechterbeen. Het blijkt een kuitblessure te zijn. Volgens de TCM-methode is voor herstel een totale behandeling nodig, gericht op het gehele lichaam. Niet alleen het rechterbeen met de blessure wordt behandeld, maar ook het linkerbeen en de rest van het lichaam.

Waarom wordt niet alleen naar het geblesseerde lichaamsdeel gekeken? Keer op keer wordt aan mij gevraagd waarom ik op het hele lichaam focus bij een kuitblessure. Het antwoord is simpel: balans.

Pijn geeft blokkades in het lichaam aan. Deze pijnklachten kunnen verschillende oorzaken hebben, zoals psychische, anatomische, fysieke of een combinatie. De blokkade veroorzaakt een storing in heel het lichaam, waardoor disbalans ontstaat. Het evenwicht is verstoord. Niet alleen in het rechterbeen, maar ook in andere lichaamsdelen. Wanneer alleen de kuitblessure aan het rechterbeen wordt behandeld, blijft de rest van het lichaam in disbalans. Aandacht voor het gehele lichaam zorgt er dus voor dat de verstoring in zowel het rechterbeen als de rest van het lichaam verdwijnt en het lichaam in balans is.

Soorten Tuina therapie

Er is Tuina therapie gericht op volwassenen, kinderen en orthopedische Tuina. De kinder Tuina vergt een specifieke aanpak, uniek en in de Westerse geneeswijze nog onbekend. Desondanks dit in Nederland een kersverse aanpak is, durf ik gerust te stellen dat deze therapie voor kinderen tot 6 jaar een effectieve methode is om bijvoorbeeld braken, diarree en longproblemen snel op te lossen. En niet alleen ik kan helpen deze problemen op te lossen, ook de ouders kunnen meehelpen door hun kind te masseren op de door mij aangeraden manier.

Cupping

Een ander voorbeeld voor het bestrijden van pijn, ofwel het opheffen van blokkades, in het lichaam is cupping. Ook deze prachtige techniek wordt onderschat in de Westerse geneeswijze, mede doordat men het principe achter cupping en de talrijke voorbeelden niet kent.
Hoe werkt cupping? Bij cupping worden glazen of plastic cups op onder andere het pijnlijke gedeelte van het lichaam geplaatst. De cups zuigen als het ware de huid omhoog, zodat de levensenergie, ook wel 'flow of Qi', en de doorbloeding in het lichaam worden gestimuleerd. Dit bespoedigt het genezingsproces, de blokkades worden sneller opgeheven. Vaak worden de cups in combinatie met een mineraallamp geplaatst, moxalamp genoemd, of wordt met moxa cups gewerkt. Dit om het herstel te bevorderen.

Mechanische cupping met de PRV 02

Cupping kan niet alleen met de hand uitgevoerd worden, maar wordt ook mechanisch gedaan. Het apparaat waarmee dit gebeurt heet PRV 2 en wordt vooral gebruikt om nog effectiever en gerichter klachten aan te kunnen pakken. Enkele ingewikkelde problemen die met de PRV 02 goed zijn te behandelen: tenniselleboog, de golfelleboog en het carpale tunnelsyndroom, klachten door een zenuwbeknelling in de hand. Zelfs pijn in bindweefsel en spieren, fybromyalgie, is te verlichten door frequente behandeling.

Heeft u interesse of onbeantwoorde vragen? Neem contact met mij op.